Het is te gemakkelijk om te zeggen dat onrust wordt veroorzaakt door iets buiten jezelf. Daarmee schuif je de verantwoordelijkheid af en vind je nooit de oplossing. We denken dat we onrustig raken van bepaalde situaties – en tot op zeker hoogte is dat natuurlijk zo. Maar er is meer aan de hand:

Verander je je gedachten, dan verandert de situatie.
Als je dieper kijkt, zul je ontdekken dat veel onrust of stress wordt veroorzaakt door je eigen gedachten. Niet de situatie, maar wat je gelooft over de situatie. Niet wat andere mensen doen, maar wat je denkt dat ze zouden moeten doen. Niet wat gebeurt, maar wat voor betekenis je geeft aan wat er gebeurt.

Begrijp me goed: ik zeg niet dat een situatie nooit stress of onrust geeft. Sommige gebeurtenissen zullen altijd een uitdaging blijven. Scheiding, dood, werkeloosheid, ziekte en armoede zijn geen fijne situaties en ja – ook ik heb mijn portie gehad. En toch: als je een situatie anders interpreteert, dan verdwijnt de onrust die je zo graag wilt loslaten.

Laten we eens wat situaties bekijken:

1. Je hebt een vervelende collega die iets tegen je zegt.
Na wat ongemakkelijke opmerkingen en het gevoel dat zij je niet begrijpt komt het stoom uit je oren en ‘s avonds reageer je je boosheid af op je snurkende partner of je kussen (tip: kies voor het kussen en laat je partner met rust.). De volgende morgen zeg je toch weer gewoon hallo, terwijl je je het hoofd van je collega het liefst tussen je laptop had gelegd.

2. Je vraagt je af waarom je nog steeds dit werk doet.
Het beste gedeelte van je werkweek zijn de laatste vijf minuten van de vrijdagmiddag. Je droomt over een spannende nieuwe baan en wordt wakker als de baas je vertelt dat je iets vroeger naar huis kunt gaan en er over na kunt denken of je wel op je plek zit.

3. Je geeft jezelf op je kop.
Je had meer kunnen doen, meer kunnen zijn, meer kunnen geven en meer kunnen verdienen. Als we het woord lui opzoeken in het woordenboek, zien we jouw naam staan. Maar is dat het wel? Ben jij lui? Of…..

4. Gebeurtenissen uit het verleden blijven je kwellen.
“Als ik toen dit had gedaan, was ik nu succesvol. Waarom moest ik zo nodig iets anders kiezen?” Je ideale gewicht was tien verjaardagen terug, dat suffe studiegenootje dat nooit oplette is inmiddels directeur en de beste tijd van je leven was in 1999 – (en nu is het 2018).

5. Je mist een plan voor de toekomst.
Je wordt onmiddellijk overweldigd bij de gedachte aan de toekomst, want waar moet je beginnen? Je plan zit vol met beren op de weg – sterker nog: er waren overal bordjes die je waarschuwen met : “Niet doen, dat wordt een ramp!”

Waar draait het nu allemaal om?
Oké, ik geef toe, deze voorbeelden zijn misschien een beetje overdreven. Maar als ik de kern ervan vertel, begrijp je waar het werkelijk om draait:

Iemand had iets niet mogen zeggen.
Zat je maar niet in deze situatie.
3. Je vindt dat je iemand anders had moeten zijn.
4. Je vindt dat iets niet had mogen gebeuren.
5. Je bent bang voor wat er zou kunnen gebeuren.

Dat klinkt al een stuk simpeler nietwaar? Nu begrijp je ook waar de werkelijke stress vandaan komt:

1. Iemand had iets niet mogen zeggen.
Ze had dat nooit moeten doen! Helaas deed ze het wel. Tenzij je een manier vindt om de tijd terug te draaien (gaat je niet lukken), is het al gezegd. Het is al gezegd, maar jij kunt het nog niet accepteren dat het is gezegd. Als je hier goed over nadenkt, zie je hoe zinloos dit is.

2. Je wenste dat je niet in deze situatie zat.
Je doet dit werk nu eenmaal en ontkenning van die werkelijkheid gaat je niet helpen. De hele dag denken: “Ik wilde dat ik iets anders deed”, helpt je niet om je droombaan te vinden. Actie schijnt overigens wel te helpen…

3. Je vind dat je iemand anders had moeten zijn.
Je bent wie je bent. Ga voor een spiegel staan, knijp je ogen dicht en denk heel hard: “Nu ben ik iemand anders!” Vergeet niet ‘Kieke boe!’ te roepen voor het beste effect. Doe nu je ogen open. Wat zie je? Wedden dat je er nog steeds bent? Leer lief te hebben wie je ziet als je in de spiegel kijkt en je hoeft nooit meer iemand anders te zijn…

4. Je vindt dat iets niet had mogen gebeuren.
Wat gebeurd is, is gebeurd en wat wij ervan vinden, verandert er niets aan. Ik vind het bijvoorbeeld bijzonder onterecht dat er op de luchthavens speciaal voor mij geen taxi’s staan die mij gratis thuis brengen. Misschien had ik daar de regering wel voor aangeschreven met de vraag of ze dat onmiddellijk willen veranderen. Wat denk je – dat helpt niets!

5. Je bent bang voor wat er kan gebeuren.
Dit is de ultieme ironie de angst voor de angst. Niet alleen hebben we onrustige en stressvolle gedachten over situaties die nu gebeuren – we hebben ze ook over situaties die nog niet gebeurt zijn. Er is bovendien geen enkele garantie dat ze ook gaan gebeuren, maar één ding is zeker: Als we er nu over piekeren, dan voelen we ons nu onrustig. Dus waarom heb je de toekomst dan nog nodig om bang voor te zijn?

De kern van de kern van de kern.
Ik besef dat dit een lang verhaal is, maar het is allemaal bedoeld om te herhalen dat er eigenlijk maar één oervorm onrust is. Deze kun je toepassen in bijna elke situatie. Zoals gezegd (aan het begin) zijn er natuurlijk uitzonderingen. Wil je weten wat de voornaamste vorm is? Dat is de gedachte:

“Dit moet anders zijn dan het is.”

Die gedachten kosten je meer energie dan je beseft. Als je blijft geloven in die gedachte, vecht je met de werkelijkheid en de werkelijkheid wint altijd. Ik zeg niet dat je situatie goed is, of eerlijk is, of perfect is. Ik zeg alleen maar dat het nu is zoals het is. Elke ontkenning daarvan zorgt alleen maar voor méér stress en onrust. Ontspan je gedachten en maak vanaf nu een andere keuze. Dat is alles wat we kunnen doen en dat is altijd voldoende geweest…

Wil je minder onrust in je hoofd en meer ontspanning? Ga dan aan de slag met de tips of neem contact op voor meer informatie over mijn trajecten.

Ik hoor graag je ervaring of vraag over dit onderwerp

Op jouw succes!