8.00 uur zaterdagochtend, sta in het bos en voel me vrij, maar dat gevoel van vrijheid laat zich elders moeilijk vangen.

Toch kun je je vrijer voelen door de wereld anders te bekijken.

Het is vroeg en de dag is voor mij net begonnen. De zon schijnt door het bos maar het voelt nog best koud. Boven me laat een vogel zich moeiteloos meevoeren door de wind, tot hij er genoeg van lijkt te hebben en met een paar flinke vleugelslagen wegvliegt. Hij krijst.

De zonnestralen maken de bomen groener en de dauw is een soort misterieuze mist rollend over het mos en de paden, mijn hondje rent soms hard vooruit, komt mij met klem halen om verder te lopen.

Mijn hoofd is leeg ik voel me goed en moet glimlachen om het oudere paar (ik denk vroeg in de 80) wat hand in hand rustig wandelt en ik geniet van de vogels die aandacht vragen. Ik voel me Vrij!: de natuur met zijn mooie kleur begrijpt mij.

Vrijheid is een aansprekend welwillend begrip.

Iets om tegelijkertijd heel erg vol vreugde en enorm rustig van te worden. Iets ongrijpbaars dat we dénken te kennen en ooit voorgoed hopen te omarmen.

Het was mijn hele leven een belangrijk thema.
Omdat ik me continu bekneld voelde in mijn benauwde kijk op mijzelf en op de wereld om mij heen. Ik zocht altijd naar snel werkende manieren om te ontspannen, even te kunnen vluchten.

En dat werkte natuurlijk averechts: Het intense verlangen naar vrij zijn, zoals de met succes genietende mensen om mij heen, hield me uiteindelijk gevangen in jalouzie, woede, angst, minderwaardigheid en onzekerheid .

Oh, wat hunkerde ik naar vrijheid. Ik zag het helemaal voor me.

Alles waar ik me onprettig bij voelde zou eindelijk voorbij zijn. Ik zou voor altijd verstoken blijven van somberheid en pijn, en kon precies doen wat, waar, en wanneer ik maar wilde.

Geen dag zou meer saai zijn, en niets kon me ooit nog raken. Niets! Want in mijn ogen was vrijheid woest impulsief, zalig zoet, maar vooral volledig pijnloos.

Wás dit een een misvatting. Hóe naïef is het?

Vrijheid laat zich niet vangen.
Het kan natuurlijk alleen maar bestaan bij het volledige accepteren en loslaten van álles, van het niet vasthouden aan al die negatieve ervaringen.
Hoe zou je immers vrij kunnen zijn als je ondertussen gebonden, gefrustreerd aan het vasthouden bent aan strakke ideeën over jezelf, je leven, jouw wereld, óver die vrijheid?

Hoe breekbaar is het als het er alleen kan zijn onder heel specifieke omstandigheden?

Echte, grenzeloze, wéérgaloze vrijheid betekent dat je niet afhankelijk bent van wát dan ook. Dat het leven je niet steeds iets heel specifieks hoeft te geven, je voortdurend te ontzien, te belonen, of iets bij je weg te houden.

Wát is vrijheid:
Geen last meer hebben van je angsten, van je spoken uit je verleden, van vermoeidheid en verlies van geestelijke energie.

Vrijheid is herkennen bij jezelf hoe dat eruit zou moeten zien of hoe anderen zich mogen gedragen en jij daar niet afhankelijk van bent.
Jouw zijn in de puurste vorm, bewust, blij, energiek, ruim voelend, vergevingsgezind.

Een 100% vrije instelling kan alleen bestaan bij de gratie van compleet vertrouwen naar wie jij bent.

Ik breng je het goede nieuws? Het maakt niet uit. Helemaal niks. Want als je na het lezen van deze blog nog een paar minuten de tijd neemt, en echt, écht inziet dat vrijheid helemaal geen ideale omstandigheden nodig heeft, en dat de wereld niet anders hoeft te zijn dan hij is, kun je je meteen al wat vrijer voelen.

Vrijheid is niet iets waar je jaren voor hoeft te knokken, of wat je moet verdienen. Je hoeft niet op zoek te gaan naar vrijheid, je bént het. Alleen zag je het even niet meer of kun je nog niet die zonnestralen zien.

Voel je niet langer de zware nevel in het bos: wees de zonnestralen.

Wil je op zoek naar die vrijheid in jezelf maak dan eens een gratis afspraak.